Presa internaţională a văzut în summitul G20 de la Washington „un prim pas“ spre o reformă a sistemului financiar mondial, rămânând însă prudentă în ceea ce priveşte rezultatele reale Presa internaţională a văzut în summitul G20 de la Washington „un prim pas“ spre o reformă a sistemului financiar mondial, rămânând însă prudentă în ceea ce priveşte rezultatele reale ale reuniunii.
O reformă a ordinii economice mondiale nu poate fi realizată într-o zi, însă reuniunea celor 20 de economii importante mondiale a demonstrat ambiţiile mari de a corecta sistemul global. Acum s-a stabilit doar principiile cum pot fi rezolvate problemele economice globale.
Negocierile dificile în privinţa detaliilor vor culmina cu o reuniune planificată pentru data de 30 aprilie, în cea de-a 101-a zi a noii administraţii Obama, scrie presa americană. Câştigătorii indubitabili ai summitului sunt ţările emergente - fie că europenii se declară mulţumiţi de propunerile pe marginea cărora se va acţiona până la următoarea întâlnire, scrie presa spaniolă.
Publicaţiile din India notează faptul că declaraţia finală a summitului reflectă interesele acestui gigant economic emergent: “mai multe fonduri din partea Băncii Mondiale, o voce mai importantă în FMI şi un scut împotriva tendinţelor protecţioniste ale lumii dezvoltate”.
În Japonia, comunicatul final al G20 este întâmpinat cu îngrijorare de cotidianul conservator Sankei Shimbun, care se teme că Tokyo va avea prea puţină marjă de manevră pentru a participa la măsurile de relansare coordonate, bugetare sau monetare, promise la summitul de la Washington, şi va fi “izolat”.