Cu toate acestea, el este utilizat doar în cazul caselor de vacanţă sau al celor din mediul rural. Peletul şi brichetele sunt soluţii scumpe pentru încălzire. Lemnele de foc rămân soluţia care vă reduce chiar şi de două ori cheltuielile cu energia termică. Pentru achiziţia unui cazan care funcţionează pe bază de peleţi investiţia minimă are o valoare dublă comparativ cu un cazan pe bază de lemne. Companiile din domeniu au demarat comercializarea acestor produse recent, însă procurarea unei cantităţi suficiente de combustibil trebuie făcută cu mult timp înainte de răcirea vremii.
Altfel, firmele producătoare vă vor spune că nu au peleţi suficienţi. Producătorii se concentrează în special pe exporturi, unde cererea este mai mare, iar consumatorii sunt dispuşi să plătească preţurile cerute.
Bătaia se dă pe randament
Comparativ cu lemnul, peleţii au o putere calorică superioară, potrivit reprezentanţilor distribuitorului de cazane pe combustibil solid Mak Industrie. Un kilogram de peleţi asigură 4,4 kilowaţi căldură, în timp ce aceeaşi cantitate de lemn, numai 3,2 kilowaţi.
Ciprian Furic, director comercial al companiei Furik Com, adaugă la acest avantaj comoditatea mai mare în depozitare.
Spaţiul în care vor fi ţinuţi trebuie să respecte, însă, o serie de condiţii stricte. În primul rând, umezeala duce la descompunerea rapidă.
Peletele reprezintă un combustibil nou, fabricat prin presarea deşeurilor de lemn. Alături de acesta, pentru încălzire mai sunt utilizaţi în mod frecvent brichetele, obţinute, de asemenea, prin presarea deşeurilor de lemn. Calitatea acestora diferă de la caz la caz. Cele de calitate superioară la ardere nu se dezintegrează în rumeguş. Cele care se descompun în rumeguş pot fi arse numai în combinaţie cu bucăţi de lemn sau cu cărbune brun, în niciun caz fără aceste adaosu