Degradarea ratingului de tara din partea agentiilor Standard & Poorâs si Fitch s-a produs, intr-o simbolistica mai mult decat relevanta, in plin scandal politic in Romania in jurul controversatei majorari cu neuzualul procentaj de 50% a salariilor profesorilor, ceea ce a pus dramatic in evidenta prapastia care exista in Romania actuala intre agenda electoralista a politicienilor si adevarata agenda a tarii intr-o perioada de criza financiara si economica grava la nivel international.
Reprezentanti ai mai multor institutii ale statului, inclusiv ai institutiilor implicate (guvernul si banca centrala), si-au exprimat surprinderea cu privire la aceasta degradare de rating, considerand ca nu s-a tinut cont de succesele obtinute de Romania in ultimii ani, indeosebi pe linia cresterii economice. Sa remarcam ca, in cazul celor care au adus ca argument cresterea economica din ultimii ani este vorba, nu intamplator, de aceiasi care au cantat de-a lungul timpului osanale acesteia, fara nuantarea necesara legata de tipul de crestere economica, anume aceea obtinuta pe seama si cu pretul adancirii deficitului extern. Fara a mai discuta si de alte aspecte din economie care au fost, probabil cu buna stiinta, ignorate ani si ani si care acum explodeaza! Nu foloseste acum la nimic sa ne exprimam surprinderea! Cand, de fapt, orice profesionist intelegea ce putea sa vina.
De-acum, impactul este sigur. Nota de plata a anilor de crestere economica bazata pe consum din import va fi venit oricum. Criza internationala nu face decat sa grabeasca si sa mareasca nota de plata. Iar degradarea ratingului de catre Standard & Poorâs si Fitch este doar bomboana de pe coliva unei cresteri economice nesanatoase.
Degradarea de rating face mai scumpa finantarea deficitului extern, pune semne de intrebare investitorilor straini care vizau sa se angajeze in proiecte pe piata roman