Programul “Europe for Cizitens” este adresat cetatenilor si in mod special este menit sa-i sprijine sa participe mai activ la viata democratica a comunitatii lor. Aceasta inseamna ca, in principiu, programul este deschis tuturor gruparilor non-profit implicate in promovarea cetateniei active.
Solicitantii posibili sunt ONG-uri si alte organizatii ale societatii civile, think-tank-uri, sindicate, institutii educationale, retele de voluntariat, agentii sportive. Ghidul programului (vezi documentul atasat) ofera informatii detaliatedespre conditiile de eligibilitate pentru fiecare componenta a programului.
Agentia executiva pentru educatie, cultura si audiovizual (EACEA) este responsabila cu managementul programului.Pe website-ul acestei institutii se gasesc informatii actualizate despre cererile de proiecte, documentele solicitate, detalii legate de finantare.
Cum se poate obtine finantare
Pentru a candida pentru finantare in cadrul acestui program, cererea de finantare trebuie transmisa pe formularul oficial, la deadline-ul anuntat, de catre o persoana juridica situata intr-una din tarile eligibile. Aplicantul principal trebuie sa fie o organizatie non-profit.
Proiectul trebuie sa indeplinesca criteriile de eligibilitate pentru fiecare componenta in parte. Sunt patru etape de selectie: etapat de verificare a eligibilitatii, evaluarea, selectia propriu-zisa si notificarea rezultatelor.
Comitetul de evaluare al EACEA este compus din persoane din cadrul agentiei, oficiali ai Comisiei Europene, experti externi. Granturile sunt acordate in functie de criteriile indeplinite a de fondurile disponibile.
Buget
Programul are un buget total de 215 milioane EUR pentru o perioada de sapte ani (2007-
2013) si este impartit in 2 componente:
• Actiunea 1: cel putin 45%
• Actiunea 2: