Febra – acest coşmar al mamelor, comparat cu buzduganul care în basme vesteşte venirea zmeului, adică a bolii. Şi uneori aşa este.
Cele mai frecvente afecţiuni ale copilăriei, adevărate pietre de încercare a cunoştinţelor şi abilităţilor materne, sunt însoţite de manifestări cutanate, care, împreună cu alte simptome (tuse, afectare faringo-amigdaliană, adenopatie), precizează diagnosticul. De cele mai multe ori virale, dar şi bacteriene, uneori benigne, alteori urmate de complicaţii grave (meningite, encefalite, pneumonii), erupţiile febrile sunt nelipsite în istoricul medical al fiecăruia dintre noi.
Erupţiile febrile se pot prezenta sub diverse aspecte. Maculele sunt pete
roz-roşii apărute pe piele, fără modificarea structurii acesteia, astfel că practic pot fi doar văzute, dar nu simţite la atingere. Papulele sunt mici formaţiuni reliefate pe suprafaţa pielii. Uneori se pot reuni, formând plăci sau placarde. Nodulii sunt formaţiuni solide situate mai adânc în piele sau în ţesutul subcutanat. Veziculele sunt leziuni circumscrise ce au conţinut lichid. Atunci când conţinutul este purulent, ele se numesc pustule.
Scarlatina Scarlatina este o boală eruptivă, de origine bacteriană, produsă de un streptococ de grup A, care este mai frecventă la copiii între 1 şi 10 ani. Ea începe cu o angină (aşa-zisul roşu în gât), însoţită de febră înaltă şi alterarea stării generale. După 24 de ore apare şi erupţia, care este reprezentată de mici papule, de un roşu intens, aspre la pipăit, pe fondul unui eritem difuz. Erupţia debutează pe gât şi torace, generalizându-se rapid, în 24 de ore (cu excepţia feţei, unde întâlnim doar o roşeaţă accentuată a obrajilor, ce contrastează cu o zonă de paloare intensă în jurul gurii). La nivelul plicilor de flexiune a membrelor apar linii de un roşu aprins. Erupţia este însoţită deseori de un u