Statul asiatic este ultima mare economie a lumii lovită de cutremurul financiar. Japonia i-a surprins pe investitori cu ultimele date oficiale care arată că a doua mare economie a lumii a intrat pentru prima dată în recesiune în ultimii şapte ani. Summitul G-20 de la Washington ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute a oferit puţine soluţii concrete la actuala criză, în schimb riscul ca economia globală să intre în recesiune este tot mai mare.
Creşterea economiei japoneze se află într-un declin continuu, iar analiştii se tem că situaţia s-ar putea deteriora şi mai mult în contextul în care nu s-au găsit încă soluţii pentru criza financiară mondială.
Datele referitoare la economia japoneză vin în condiţiile în care zona euro a intrat în recesiune, Marea Britanie şi SUA sunt la un pas de a se prăbuşi, iar creşterea Chinei încetineşte simţitor, relatează Reuters.
Criza financiară a redus substanţial cererea pentru exporturile japoneze şi a dus la o reducere a creşterii economice cu 0,4% în al treilea trimestru al acestui an, după o scădere revizuită de 3,7% în al doilea trimestru, a anunţat guvernul japonez.
Problemele financiare se agravează
Deteriorarea stării economiei l-a forţat pe premierul Taro Aso să pună la bătaie, luna trecută, un plan de stimulare a creşterii în valoare de peste 50 miliarde de dolari.
În acelaşi timp, banca centrală a Japoniei a redus dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimii şapte ani cu 0,2%, până la 0,3%.
„Trebuie să avem permanent în minte că pe viitor condiţiile economice se vor înrăutăţi. Şi asta în contextul în care criza financiară din SUA şi Europa se adânceşte, temerile legate de o recesiune mondială cresc, iar pieţele bursiere se confruntă cu o volatilitate excesivă“, a afirmat ministrul japonez al Economiei, Kaoru Yosa