Liderii celor mai mari economii ale lumii, intruniti in cadrul summit-ului G20 de la Washington, au avertizat institutiile financiare ca vor fi nevoite sa-si majoreze nivelurile de capital si sa publice mai multe detalii despre operatiunile lor, semnaland astfel ca bancile ar putea iesi din actuala criza cu un potential de a obtine profit mult mai mic decat in trecut.
Presedintele american George W. Bush si omologii sai din cadrul G20 au pus actuala situatie economica globala pe umerii investitorilor, care "au cautat sa obtina profituri cat mai mari fara a tine cont de riscurile la care se expuneau", scrie Bloomberg.
Autoritatile de reglementare, care au esuat in incercarea de a intelege exact riscurile de pe piata, au fost de asemenea tinta criticilor participantilor la summit-ul G20.
Liderii celor mai importante economii ale lumii au promis sa corecteze aceste esecuri, prin intarirea nivelului de capital si a procedurilor de management al riscurilor in cadrul bancilor, fondurilor de hedging si al agentiilor de rating.
"Ceea ce vor sa faca acestia este sa dea o noua infatisare pietei financiare globale prin intarirea reglementarilor", spune Peter Hahn, cercetator in cadrul Cass Business School din Londra.
"Inevitabil, inasprirea reglementarilor va genera o scadere a nivelului de profitabilitate a bancilor", a adaugat el.
Reducerile de valoare contabila a activelor si pierderile inregistrate de institutiile financiare din intreaga lume in urma declansarii crizei subprime au urcat la 964,6 mld. dolari (759,8 mld. euro), generand o majorare semnificativa a costurilor de creditare si reducand accesul consumatorilor si companiilor la finantare. De aceea, liderii politici intruniti la Washington au pus accentul asupra crearii unui sistem global de supraveghere a operatiunilor bancare, operatiuni care de multe ori depasesc granitele unui