"Este o recunoastere explicita a masurilor anticoruptie pe care le-am initiat"
Ati castigat in fata unor competitori redutabili, care credeti ca au fost ratiunile? Pentru ce se acorda acest premiu? Care sunt criteriile?
Acest premiu se acorda odata la cativa ani unei femei dintr-un stat membru al Uniunii Europene ca o recunoastere a unor performante profesionale (in diverse domenii) si a contributiei la promovarea principiilor si valorilor democratice care constituie fundamentul Uniunii Europene. Determinarea in promovarea masurilor anticoruptie si insistenta de a aduce principiul egalitatii in fata legii de la o retorica inofensiva in realitatea cotidiana au fost ratiunile decisive pentru care am castigat premiul in acest an (precizare: ultimul premiu a fost acordat in 2005).
Procedural, decizia a fost luata de un juriu format din aproximativ 30 de persoane (europarlamentari, jurnalisti, persoane din lumea academica), dupa ce fiecare candidata si-a prezentat oral, pe scurt, activitatea profesionala si a raspuns la intrebarile juriului (intr-o sesiune publica), juriul avand si o documentare scrisa pentru fiecare candidata, pregatita anterior de organizatori (Asociatia Internationala pentru Promovarea Femeilor in Europa, care are organizatii partenere in statele UE, cea din Romania fiind condusa de doamna Corina Vintan).
Este aceasta desemnare o recunoastere a rezultatelor pe care le-ati obtinut in ce priveste reforma justitiei?
Este o recunoastere explicita a schimbarilor pe care le-am initiat in ceea ce priveste reformarea justitiei si mai ales a masurilor anticoruptie, fara partinire si fara "imunitatile" pe care politicienii si oficialii romani si le-au creat in ultimii 18 ani, prin lege si in practica. Unele au produs rezultate, altele inca nu, pentru ca rezistenta la schimbare si dorinta de autoprotectie, atat in sistemul judiciar,