Revin la o idee mai veche, cea legata de calitatea angajatilor din bancile romanesti. Unii, din pacate prea putini raportat la totalul numarului de angajati, isi fac stralucit meseria. Altii incearca sa o faca stralucit si merita apreciati fie si doar pentru atat. Exista insa si tupeisti ai sistemului. Ei stiu ca extinderea bancara (care probabil va inceta in 2009, ca ritm) pune presiune pe bancheri sa angajeze oameni noi. Trebuie deschise agentii si acolo trebuie sa pui pe cineva la ghiseu. Aud acum ca una dintre banci incearca sa experimenteze modelul agentiei cu doi angajati, ceea ce mi se pare usor exagerat. In fine, sa revin la subiect. Cine sunt cei care vor sa devina bancheri?
Ioana (numele e fictiv, desigur, dar cv-ul ei e cat se poate de real) isi trece in CV faptul ca a urmat clasa I la o scoala din sectorul 2, dupa care clasele II-IV la o alta scoala. Apoi, probabil pentru a da consistenta CV-ului, noteaza clasa cu clasa, unde le-a urmat. Sa fim seriosi… pe cine intereseaza asemenea amanunte? La capitolul Competente, aflam stuporati ca sunt ”dobandite in cursul vietii si carierei, dar nu sunt recunoscute neaparat”. Ce vrea oare bancherita sa ne spuna cu asta? Fata a trecut pe la 3 banci, fiind chiar sefa unei agentii bancare a unei banci cu capital pur romanesc. Salariul tintit: 3.000 de euro. Plus masina, laptop si telefon.
Stiind ca un CV fara fotografie e ca Angelina Jolie cu cagula pe fata, Ioan si-a insertat mandru, poza. Nu orice poza, ci pe cea de la nunta. Papion si floricica aceea de plastic, pe rever. Daca treci peste acest amanunt si ii citesti CV-ul, constati ca nu e intamplator. Mai toata cariera lui a fost o nunta continua. S-a casatorit cu joburi din ce in ce mai bune. De la agent de vanzari la o firma de textile, omul a ajuns sa lucreze la o banca, dar ar vrea una mai cu staif. De la maiouri, Ioan a trecut la casieria unei b