Un broker român din Castellon povesteşte despre tehnicile la care apelează ibericii pentru a revigora piaţa de real estate. Mulţi români care lucrează în Spania se gândesc la întoarcerea acasă. Constructorii în primul rând. Cei care se ocupă cu vânzarea de locuinţe nu se tem încă pentru locul de muncă. Mai mult, ei sunt astăzi pioni importanţi în implementarea strategiilor de ieşire din criză.
Florentina Grecu are 41 de ani, este originară din Snagov şi locuieşte în Spania din 1996. „Am plecat din România împreună cu soţul meu, Doru, nu pentru că ne mergea rău în ţară, ci pentru că îmi doream să progresez. Aveam tot ce ne doream: o casă, maşină şi doi copii”, spune ea zâmbind. În România, cei doi munceau la o firmă de construcţii şi ocupau posturile de contabil şi de şofer.
Familia Grecu s-a stabilit în Castellon, unde, pe vremea aceea, mai locuiau numai aproximativ 100 de români.
„Eram foarte puţini şi nu se găsea de lucru, cel puţin pentru bărbaţi. Soţul meu, în primele şase luni, a muncit cu ora, iar eu am făcut, timp de doi ani, curăţenie în case. Nu mi-am pierdut niciodată speranţa că, la un moment dat, voi fi mai mult decât o menajeră”, spune românca. Nicio muncă nu i s-a părut înjositoare. Este mândră de faptul că se descurcă într-o ţară în care venise fără să cunoască limba.
Între timp, Florentina şi Doru au obţinut permisele de rezidenţă şi muncă în Spania. Ei au devenit astfel eligibili pentru un credit ipotecar şi au cumpărat un apartament în Castellon.
Locuinţa a devenit în curând prea mică pentru ei şi, ambiţioşi din fire, au hotărât să vândă, pentru a-şi cumpăra o casă. „Căutam o casă de vânzare, când directorul băncii de la care luasem primul credit ipotecar, care îşi deschisese între timp o agenţie imobiliară, m-a întrebat dacă nu vreau să muncesc în domeniul imobiliar, ca agent c