Românii formează cea mai mare comunitate de străini din Spania. Integrarea acestora este în majoritatea cazurilor dificilă: o limbă nouă, alte obiceiuri, depărtarea de casă şi, în special, reţinerile spaniolilor faţă de noii sosiţi.
Cu toate acestea, mulţi dintre cei care au decis să plece în Spania au reuşit să treacă peste aceste greutăţi şi s-au adaptat. În plus, se subliniază importanţa românilor în dezvoltarea economică a ţării.
Regizoul Carlos Iglesia a surprins poveştile câtorva dintre ei, redate în producţia "Un franco 14 pesetas", inclusă în campania "Hola soy rumano" iniţiată de Guvernul României, cu scopul de a promova românii din Spania.
Pe parcursul a şapte filmuleţe vor fi astfel prezentate relatările unor români care au emigrat în Spania. Majoritatea dintre ei încă mai locuieşte acolo. Alţii s-au reîntors în ţară. Poveştile lor alcătuiesc o perspectivă unitară a experienţei emigrantului român în Spania, surprinsă din diferite unghiuri, la diferite vârste, profesii şi momente ale vieţii.
În paralel cu prezentările românilor este redată şi povestea unor fraţi, din Spania, care se decid în 1960 să emigreze în Elveţia. Se observă astfel că dificultăţile sunt similare, la fel şi etapele prin care trec. Indiferent de naţionalitate, odată străini în alte ţări, procesul de integrare în noua societate este acelaşi.
Se oferă totodată şi relatările unor spanioli care au ales să trăiască în România, subliniid diferenţele pe care ei le-au întâlnit între cele două societăţi, dar şi faptul că acomodarea în România pare mult mai uşoară decât viceversa.
Despre campania "Hola soy rumano"
Lansată în septembrie 2008, campania va asigura "reflectarea corectă a realităţilor româneşti în spaţiul mediatic spaniol, oferind publicului larg, oamenilor de presă şi liderilor de opinie din div