O afacere cu fonduri europene s-ar putea face si daca aveti la dispozitie doar cateva mii de euro. Totusi, lipsa pregatirii personalului din sistemul public, birocratia, documentatia stufoasa si intelegerea gresita a activitatii unei firme de consultanta sunt greutati intampinate frecvent in procesul obtinerii de fonduri europene. „Foarte multi clienti vin la firma de consultanta doar cu ideea, fara sa aiba niciun fel de structura, o schita de proiect. Sunt putine firme care se pre
O afacere cu fonduri europene s-ar putea face si daca aveti la dispozitie doar cateva mii de euro. Totusi, lipsa pregatirii personalului din sistemul public, birocratia, documentatia stufoasa si intelegerea gresita a activitatii unei firme de consultanta sunt greutati intampinate frecvent in procesul obtinerii de fonduri europene.
„Foarte multi clienti vin la firma de consultanta doar cu ideea, fara sa aiba niciun fel de structura, o schita de proiect. Sunt putine firme care se prezinta asa cum ar trebui la o firma de consultanta, doar pentru adaptarea proiectului la formularile standard ale fondurilor structurale europene”, sustine Gelu Vlasin, director de investitii la grupul spaniol Cosmos (prezent pe piata autohtona de sase luni, desfasurand activitati de consultanta si HR).
Potrivit acestuia, foarte multi romani au crezut ca pot duce la capat un proiect pe cont propriu, ceea ce reprezinta o greseala si care explica de ce, in Romania, au primit finantare foarte putine dintre proiectele depuse. „Ar trebui sa ne bazam mai mult pe profesionalism si mai putin pe improvizatie”, a mai spus el.
Dragos Pislaru, director general al GEA Strategy&Consulting, considera ca lipsa de pregatire din sistemul public este o alta problema a acestui domeniu (80% dintre fondurile europene sunt alocate acestui sector).
„Nu avem o prob