Informatile care au aparut luni in presa irlandeza referitoare la continuarea restrictiilor impuse muncitorilor romani pe piata muncii din Irlanda si dupa 1 ianuarie 2009, timp de 3 ani, au stirnit diferite reactii in comunitatea romaneasca din aceasta tara, clasa politica din Romania fiind vazuta drept un vinovat important pentru aceasta noua restrictie.
- In Irlanda traiesc aproximativ 50.000 de romani, dintre care 28-30.000 in capitala Dublin.
- Legal, fara permise de munca, pot munci doar romanii care s-au aflat in Irlanda inainte de 1 ianuarie 2007, data intrarii Romaniei in UE, sau cei care au lucrat minimum un an cu permis de munca.
- Din ianuarie 2007 si pina in octombrie 2008 au fost emise insa doar 241 de permise pentru cetatenii romani. Romanii in Irlanda Cert e ca Guvernul Irlandei inca nu a anuntat oficial restrictiile, insa canalele de pe care s-a scurs informatia sint extrem de credibile. O decizie finala a Guvernului este asteptata in aceste zile. Dupa 25 de ani de crestere economica, Irlanda experimenteaza recesiunea, iar somajul se afla si el in crestere.
Mai mult, tot mai multi spanioli si francezi au inceput sa vina in Irlanda, din cauza somajului in crestere si din tarile lor. Aceasta este starea de fapt in care vor fi anuntate, in mod oficial, noile restrictii pentru romani si bulgari.
“Guvernul Irlandei s-a fript cu polonezii”
Paul Lupu, redactorul-sef al singurei publicatii in limba romana, Informatia, crede ca decizia era de asteptat, pe fondul crizei economice din Irlanda. “Nu e nimic nou, oricum Irlanda face ceea ce face si Marea Britanie. Si la cit de “roz” e situatia acum in ambele locuri, era de asteptat. Problema e ca irlandezii s-au fript cu polonezii sau cu lituanienii, carora le-au dat liber complet in 2004 si acestia au venit cu mult mai multi decit s-au asteptat oficialitatile