Din totalul cetatenilor plecati in ultimul an din tara de origine sa lucreze pe teritoriul altui stat membru UE, romanii reprezinta 19%, iar bulgarii doar 4%. Pe primul loc se afla insa polonezii, care au o pondere de 25%. Documentul a fost creat tocmai pentru a se observa care a fost impactul fortei de munca provenite din ultimele doua tari integrate in Uniune pe piata de profil. In prezent, 15 state au restrictii pentru muncitorii romani si bulgari. Pana la 21 decembrie, guvernele acestora tre
Din totalul cetatenilor plecati in ultimul an din tara de origine sa lucreze pe teritoriul altui stat membru UE, romanii reprezinta 19%, iar bulgarii doar 4%. Pe primul loc se afla insa polonezii, care au o pondere de 25%. Documentul a fost creat tocmai pentru a se observa care a fost impactul fortei de munca provenite din ultimele doua tari integrate in Uniune pe piata de profil.
In prezent, 15 state au restrictii pentru muncitorii romani si bulgari. Pana la 21 decembrie, guvernele acestora trebuie sa decida daca vor elimina restrictia sau daca vor prelungi perioada pentru maxim trei ani. Deocamdata, pozitii clare au venit doar din partea Irlandei si a Olandei, care au anuntat ca vor prelungi perioada de restrictie cu trei ani, respectiv cinci luni. Lor li s-a adaugat recent si Belgia, tot la nivel declarativ insa, potrivit carei, restrictiile vor mai fi mentinute inca patru luni, mai exact pana la 1 mai 2009, data la care vor fi ridicate restrictiile pentru toti muncitorii europeni.
Pentru a aplica aceste prelungiri, statele doritoare trebuie sa intocmeasca un dosar consistent si bine argumentata, din care sa reiasa ca accesul liber ar putea produce dezechilibre grave cu impact socio-economic. In cazul in care decizia nu este fundamentata, statul in cauza poate fi penalizat de Uniune.