În Transilvania, investiţiile în spaţiile destinate depozitării şi distribuţiei depăşesc 180 milioane de euro. Marile companii europene sunt în continuare interesate de vestul României, unde îşi aduc capacităţi de producţie sau de distribuţie. Dezvoltatorii de parcuri industriale şi logistice sunt, spun ei, feriţi de efectele crizei financiare. Una dintre companiile care au început deja construcţia unor noi centre logistice în apropierea Clujului este Nervia. „Noi vom construi trei proiecte de acest fel pentru răspunde dorinţei investitorilor străini de a veni în România”, a spus Adam Ambrus, directorul general Amera Grup şi fondatorul companiei Nervia.
Investiţia totală depăşeşte 30 de milioane de euro, conform unor estimări iniţiale ale dezvoltatorilor. Amplasamentele noilor centre, care vor avea o suprafaţă totală de 66 de hectare, sunt Turda, Arad şi Oradea.
Parcul din Turda, situat la 45 de kilometri de Cluj-Napoca, va fi cel mai mare, pe o suprafaţă de 33 de hectare. Cel de la Oradea se desfăşoară pe 13 hectare, iar cel de la Arad pe 20. Alte două parcuri logistice, în valoare de 150 de milioane de euro, sunt deja în lucru. Fondul de investiţii Europa Capital şi compania Invest4see construiesc unul la Turda, iar altul la Timişoara.
Investitorii, mai prudenţi decât în 2007
În judeţul Cluj, parcurile industriale, fie ele publice sau private au o mai mare pondere decât cele logistice.
Parcul industrial Reif de la Câmpia Turzii deţinut de asociaţi români şi germani a închiriat 65% din suprafaţa totală de 44 de hectare şi mai are disponibile 15 hectare. „Investitorii sunt mai reticenţi în ultima perioadă faţă de anul 2007 şi tatonează mai mult terenul înainte de a semna un contract cu noi”, precizează Christian Moise, directorul parcului Reif.
Arc Parc de la Dej are o suprafaţă de 40,1