Veniturile obţinute din închirierea ocazională acoperă cu uşurinţă costurile de întreţinere. Un concept prin excelenţă occidental, închirierea reşedinţei secundare este o idee care, pe timp de criză, începe să prindă teren şi în rândul proprietarilor români. Sărbătorile se apropie şi, odată cu ele, şi procesul anevoios de căutare a unui loc potrivit pentru a le petrece alături de cei dragi. Majoritatea pensiunilor fie sunt deja ocupate, fie au preţuri astronomice. În plus, perspectiva de a-ţi petrece Crăciunul sau Revelionul într-un hotel sau o pensiune hiperaglomerate nu este deloc atractivă. Pe de altă parte, o casă retrasă, undeva la munte, destinată exclusiv familiei şi prietenilor, sună perfect.
Închirierea unei locuinţe particulare de vacanţă este o opţiune. Analistul imobiliar Narcis Gorea spune că această practică nu este momentan foarte populară în rândul proprietarilor autohtoni. Cu toate acestea, ea poate reprezenta o variantă extrem de atractivă pentru clienţi. „Ca şi concept, sunt sigur că ar funcţiona.
Şi pe mine m-ar interesa aşa ceva”, notează Gorea. Aceasta deoarece construcţia sau achiziţionarea unei case proprii de vacanţă este o opţiune adesea ocolită de cei care vor doar să-şi petreacă vacanţele într-un loc deosebit, cu o bătaie de cap minimă. Obligaţia de a întreţine proprietatea un an întreg în schimbul a doar câteva săptămâni de concediu propriu-zis sună mai degrabă a corvoadă decât a privilegiu. Din această perspectivă, bineînţeles că a plăti pentru confortul oferit de o casă de vacanţă proprie doar câteva zile pe an pare o alternativă mult mai viabilă, subliniază Gorea.
„Pensiune” de sărbători, refugiu în weekend
În acest context, există câţiva proprietari care s-au gândit să pună în aplicare această idee. Este şi cazul lui Paul Buhu, care are o casă de vacanţă cu trei camere în comu