Ministerul Economiei si Finantelor a imprumutat ieri 1,35 miliarde de lei (360 mil. euro) pentru o saptamana de la bancile locale, pentru a-si asigura necesarul de lichiditati.
Pentru sumele atrase, Trezoreria a acceptat sa plateasca dobanzi de pana la 14,25% pe an, respectiv nivelul la care este setata dobanda la facilitatea de credit lombard a BNR. Dobanda medie la care bancile au imprumutat statul a fost insa ceva mai mica, de 12,31% pe an.
"Finantele fac de obicei plati de pensii in aceasta perioada a lunii si raman fara lichiditati pana pe data de 25, cand se fac incasarile de taxe si impozite", a comentat un dealer. O operatiune similara a fost organizata si in luna octombrie. Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen scurt au coborat ieri la niveluri de 9%-10% pe an, in conditiile in care nivelul lichiditatilor s-a imbunatatit, inclusiv pe fondul sumelor provenite din platile efectuate de Trezorerie.
Miscarea de ieri vine chiar in conditiile in care Finantele au atras la sfarsitul saptamanii trecute 770 de milioane de lei (circa 205 milioane de euro) prin vanzarea de certificate cu discount pe sase luni. Si aceste titluri au fost plasate la un randament maxim de 14,25% pe an, in timp ce media a coborat la 13,69% pe an. Volumul sumelor atrase se apropie de cel anuntat.
De asemenea, Trezoreria mai are programata miercuri, pe 19 noiembrie, o emisiune de certificate cu discount pe trei luni, cu un volum indicativ de 700 de milioane de lei.
Finalul de an aduce in mod traditional o crestere a cheltuielilor publice, inclusiv din partea administratiilor locale. In anii precedenti bugetul de stat a trecut de fiecare data pe deficit abia in ultimul trimestru, pe fondul cheltuielilor mai mari. Anul acesta bugetul de stat a trecut pe deficit inca din primavara, dezechilibrul adancindu-se la 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB)