Psihoterapeutul Esther Perel crede că, în societatea modernă, presiunea prea mare asupra partenerilor duce la mai multe despărţiri. Sursa: Vlad Stănescu
„În societatea modernă, aşteptările de la partener sunt foarte mari, ceea ce duce la o creştere a ratei divorţurilor“, crede Esther Perel, autoarea cărţii „Inteligenţa erotică. Reconcilierea vieţii erotice cu viaţa de familie“. În România, terapia de cuplu rămâne o necunoscută, mai consistentă fiind consilierea pentru familii, mai spune specialistul.
Românii merg la consiliere doar în cazuri grave
Dacă în statele occidentale consilierea de cuplu şi familie este din ce în ce mai profitabilă pentru experţi, în România problemele de acasă rămân subiect tabu. Chiar şi aşa, în momentul în care apar rupturi, ambii parteneri refuză ajutorul exterior, pentru că „ştiu eu mai bine ce să fac“, ajungând, de cele mai multe ori, să rămână într-o căsnicie nefericită sau la un divorţ în care cel mai mult suferă copiii. Psihologul Cristian Petrescu, terapeut şi preşedinte al Asociaţiei de Consiliere şi Terapie a Familiei din România, se declară de acord cu faptul că terapia de cuplu a rămas cumva în umbră la noi, în vreme ce familiile apelează la consiliere abia când ajung aproape sau chiar după divorţ. „Asta se întâmplă din cauză că nu există profesia de psihoterapeut reglementată în Nomenclatorul de meserii şi nici nu avem tradiţie în acest domeniu“, explică psihologul. Cele trei mari probleme pe care le au cuplurile şi familiile din România care vin la consiliere sunt lipsa încrederii în partener, gelozia şi lipsa timpului petrecut împreună. „La cupluri se adaugă şi componenta dinamicii sexuale, care duce la dezechilibre“, detaliază Petrescu.
Nu căutaţi perfecţiunea
Terapeutul american de origine belgiană, Esther Perel, crede că, în România, deşi consilierea pentru fa