Fântâna. Un sat ca oricare altul, în Ţara Bârsei. Situat în comuna Hoghiz, nu departe de Braşov, dar oarecum retras din şoseaua naţională, ţi se oferă cu ingenuitate.
Călătorul care are curiozitatea să intre în sat poate să facă popas la Casa Fermierului. Un loc aparte, aşa cum nu se mai întâlneşte niciunde. Te aştepţi să găseşti o pensiune ca mai toate de prin părţile acelea, dar intri într-un muzeu. Afli aici o valoroasă colecţie de obiecte care pot face oricând parte dintr-un patrimoniu naţional şi care-l are drept custode pe Gheorghe Boţoman. Inginer agronom şi fiu al satului.
COLECŢIA
Tatăl lui Gheorghe Boţoman a fost preot în sat peste 50 de ani. La biserică spunea: "Pentru sănătatea trupului şi a sufletului" – era mesajul lui pentru fiecare creştin care pleca din biserică. "Nu începeam masa fără să spunem rugăciunea Tatăl Nostru. După masă tata spunea mamei: «Mulţumesc lui Dumnezeu şi dumitale»."
"Totul a plecat de la faptul că sunt născut în satul Fântâna, judeţul Braşov", ne mai spune. "Practic, ideea de a colecţiona obiecte vechi – însemnând icoane pe sticlă, ceramică veche pictată şi mobilier – de la tatăl meu a venit. De fapt, moblierul pe care l-am expus în clădire este cel pe care îl ştiu de când m-am născut, e mobila din «camera din faţă». Restul pieselor le-am adunat de la prieteni, vecini, părinţi, bunici şi le-am păstrat aproape 30 de ani în podul casei sau în şură. De multe ori au fost expuse intemperiilor, o parte dintre ele deteriorându-se. Am avut marea şansă de a întâlni nişte oameni minunaţi la Rupea, care au recondiţionat mobilierul vechi. Datorită lor am reuşit să-mi întregesc colecţia pe care o am acum şi într-adevăr pensiunea pe care am clădit-o la Fântâna are o temă culturală."
Crezul lui? "Turistul care vine la noi trebuie să se simtă ca acasă, ca în casa bunicii, de acum 100 de ani. Am