Cei care îşi doresc o casă de vacanţă, dar nu şi-o permit pot alege varianta ecologică şi ieftină. Sursa: www.casa-verde.roSursa: www.casa-verde.ro
1 /.
Are impact minim asupra mediului, nu necesită drumuri modernizate de acces, majoritatea materialelor necesare se găsesc la locul construcţiei, din săparea fundaţiei rezultă material pentru pereţi, iar solul vegetal decapat e refolosit la acoperiş astfel încât casa din lut - sau cob, aşa cum e denumirea oficială - devine doar un strat intermediar în ecosistem.
„Cobul este un amestec de pământ lutos, apă, paie şi nisip, fără cofraje, cărămizi sau chimicale. Are un impact minim asupra planetei prin reducerea consumului de lemn, metal şi toate celelalte materialele toxice folosite în construcţii“, explică Ileana Mavrodin, patroana primei firme care realizează în România case din cob.
Ieftine şi eficiente energetic
Fiind orientate după soare, clădirile din cob sunt foarte eficiente din punct de vedere termic. Vara sunt răcoroase, fără a fi nevoie de aer condiţionat, iar iarna, datorită masei termice a cobului, încălzirea necesară este minimă.
„Construcţiile de cob sunt o soluţie viabilă şi prin faptul că trezesc interesul şi sensibilitatea populaţiei locale pentru probleme de mediu şi sociale. Se pot naşte şi promova programe turistice sau se pot construi locuinţe cu investiţ ii minime cu ajutorul cobului. Resursele financiare folosite reprezintă aproximativ o zecime în comparaţie cu cele cheltuite pentru o clădire tradiţională“, afirmă Ileana Mavrodin.
Formele rotunde ale pereţilor, arcele şi nişele creează o fluiditate a formelor unică şi specifică acestui gen de construcţii. Clădirile oferă un microclimat sănătos, sunt nepoluante şi devin parte integrantă a locului.
Construcţiile din cob au impact minim asupra mediului şi repr