Intalnirea de la Washington din weekendul trecut i-a asezat la aceeasi masa pe reprezentantii celor mai avansate tari industriale impreuna cu cele mai importante economii emergente (la un loc, 85% din economia mondiala). Este usor de inteles ca SUA, actorul principal si totodata principalul responsabil al haosului actual, nu au fost credibile, dat fiind ca presedintele G.W. Bush se pregateste sa paraseasca scena pe 20 ianuarie anul viitor. Declaratiile si intentiile sale sunt de luat sub beneficiu de inventar, mai ales ca noul presedinte, B. Obama, reprezinta un alt tip de politica.
La Washington, dl Bush s-a prezentat ca un aprins partizan al capitalismului actual. Intr-o declaratie, el a spus ca "oricare ar fi reformele recomandate, trebuie sa ne lasam ghidati de faptul simplu ca cea mai buna cale pentru a rezolva problemele noastre... este cresterea economica. Iar cea mai sigura cale spre aceasta crestere este capitalismul de piata libera".
Dar, in acelasi timp, tot dl Bush spusese in timpul intalnirii ca "trebuie sa facem in asa fel ca pietele noastre sa fie mai transparente si mai responsabile (accountable)".
Despre cum se poate combina mai mult control cu tot atata liberalism ca si pana acum nu avem inca o notiune clara. Impins mai degraba de tarile UE, G20 a indicat cateva din aceste masuri de control: sprijinirea supervizarii bancilor si a agentiilor de rating al creditelor, supravegherea salariilor si primelor cadrelor inalte, controlul mai strict al produselor derivate complexe. Este insa de pe acum posibil sa intrevedem sensul in care se vor schimba lucrurile sub impulsul viitorului summit G20, care se va reuni candva intre 31 martie si 20 aprilie anul viitor, poate la Londra.
Este clar ca fara o atitudine coerenta a SUA, fara o coordonare intre Supraputerea zguduita, pe de o parte, Uniunea Europeana si marile state eme