Noile propuneri ale Ministerului Mediului permit oricărei persoane, cu sau fără studii de specialitate, să realizeze studii de impact asupra mediului. Demnitarii se încurcă în explicaţii încercând să motiveze modificarea unui act normativ care nu contravine directivelor europene. Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) a publicat, în urmă cu două săptămâni, proiectul de modificare a Ordonanţei cu privire la protecţia mediului, care a stârnit dezaprobarea fermă a organizaţiilor neguvernamentale de profil.
Propunerea legislativă prevedea renunţarea la atestarea persoanelor care elaborează studii de impact asupra mediului. În baza modificărilor propuse, orice persoană – cu sau fără studii de specialitate – ar fi putut realiza un astfel de studiu prin care să garanteze că un anumit proiect nu afectează în niciun fel mediul înconjurător.
“Până şi un grădinar din Vaslui ar putea elabora un studiu de impact asupra mediului pentru proiectul Roşia Montană ”, a declarat preşedintele Asociaţiei Eco Assist, Liana Buzea.
Notificări confidenţiale
În încercarea de a da un răspuns întrebărilor venite din partea organizaţiilor neguvernamentale, autorităţile s-au limitat la a invoca reglementările legislative europene.
“Directivele europene pe care noi, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, avem obligaţia să le transpunem în legislaţia naţională, nu spun nici că ar fi obligatoriu, nici că ar fi interzis (ca evaluările de mediu să fie făcute de persoane necalificate – n.r.)”, a declarat secretarul de stat pentru Mediu, Silviu Stoica, în cadrul primei dezbateri publice a proiectului de act normativ.
Cu aceeaşi ocazie, reprezentantul Ministerului Mediului preciza că modificarea propusă se fundamentează pe “notificări primite de la Comisia Europeană, care nu pot fi făcute publice şi