» Depistarea intr-o pozitie-cheie a ierarhiei NATO a unui spion eston care furniza informatii Rusiei este o "catastrofa" pentru Alianta Nord-Atlantica, estimeaza oficialii si expertii.
Herman Simm (61 de ani), oficialul eston din Ministerul Apararii arestat in luna septembrie sub acuzatia de spionaj in favoarea Rusiei, era unul dintre responsabilii echipei de proiectare si implementare a sistemelor informatice de protectie a datelor NATO. El avea acces la toate informatiile clasificate "top secret" din orice stat membru al NATO. In plus, avea si autoritatea de a acorda autorizatii de acces la informatii clasificate, avand astfel posibilitatea sa infiltreze si alti agenti.
Detaliile despre activitatea sa de agent al Rusiei par desprinse din cartile "clasice" de spionaj din perioada Razboiului Rece. Desi lucra in domeniul tehnologiei de varf, Simm il contacta pe agentul sau de legatura cu ajutorul unui emitator radio. La fel ca in anii ‘50-’60, el si sotia sa Heete – fost avocat al politiei estone – lucrau in echipa, motiv pentru care si Heete a fost arestata, sub acuzatia de complicitate.
Si, tot ca in timpul Razboiului Rece, Simm a fost tradat de propria lacomie. El a atras atentia dupa ce a cumparat mai multe terenuri si proprietati, printre care o ferma pe coasta Marii Baltice si o vila intr-o suburbie la moda a capitalei estone, Tallin. Agentul lui de legatura, care se dadea drept om de afaceri spaniol, a facut si el o greseala grava, incercand sa recruteze inca un spion. Cel vizat a semnalat insa autoritatilor tentativa de racolare, iar "spaniolul" a fost pus sub supraveghere, descoperindu-se astfel si legaturile sale cu Simm.
"Prejudiciu istoric" adus Aliantei
NATO si UE au format propriile echipe de evaluare a prejudiciilor si de ancheta, intrucat Simm a avut acces la aproape toate documentele transmise intre me