Băutură extrem de populară şi preferata bucătăriilor europeană şi mediteraneană, vinul roşu este un produs găsit în multe varietăţi, reflectând diversitatea solului, a climatului şi a culturii din care face parte. Consumul a unu-doua pahare pe zi reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene.
Vinul conţine antioxidanţi, în special resveratrolul – care este găsit în sâmburii şi pieliţa strugurilor. În principiu, aceasta este şi explicaţia aşa-numitului "Paradox Franţuzesc". S-a observat că vinul din podgoriile franceze are un nivel foarte ridicat de antioxidanţi, ceea ce îi ajută pe localnici să fie mai sănătoşi decât alţii. Francezii alătură mereu unei mese bogate un pahar de vin roşu. Resveratrolul are un rol important şi în subţierea sângelui. El acţionează prompt, împiedicând trombocitele (celulele implicate în formarea cheagurilor de sânge) să se alipească. Prin acest mecanism, resveratrolul poate împiedica apariţia infarctului. Pentru cei cărora nu le place vinul roşu, vestea bună este că resveratroul se mai găseşte şi în alune, afine şi măceşe.
Băutură extrem de populară şi preferata bucătăriilor europeană şi mediteraneană, vinul roşu este un produs găsit în multe varietăţi, reflectând diversitatea solului, a climatului şi a culturii din care face parte. Consumul a unu-doua pahare pe zi reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene.
Vinul conţine antioxidanţi, în special resveratrolul – care este găsit în sâmburii şi pieliţa strugurilor. În principiu, aceasta este şi explicaţia aşa-numitului "Paradox Franţuzesc". S-a observat că vinul din podgoriile franceze are un nivel foarte ridicat de antioxidanţi, ceea ce îi ajută pe localnici să fie mai sănătoşi decât alţii. Francezii alătură mereu unei mese bogate un pahar de vin roşu. Resveratrolul are un rol important şi în subţierea sângelui. El acţionează prompt, împiedicând tr