Fiecare dolar în plus la preţul barilului de ţiţei aduce OMV venituri suplimentare de 50 de milioane de euro, iar dacă evoluţia cotaţiei este negativă, compania pierde oportunităţi de câştig pe măsură. Cifrele au fost prezentate de Wolfgand Rutternstorfer, CEO al OMV, acţionarul majoritar al Petrom, într-un seminar organizat zilele trecute la Londra. El a explicat că, în cazul fluctuaţiilor de curs valutar, o apreciere a dolarului cu 10% ar aduce companiei venituri suplimenta
Fiecare dolar în plus la preţul barilului de ţiţei aduce OMV venituri suplimentare de 50 de milioane de euro, iar dacă evoluţia cotaţiei este negativă, compania pierde oportunităţi de câştig pe măsură.
Cifrele au fost prezentate de Wolfgand Rutternstorfer, CEO al OMV, acţionarul majoritar al Petrom, într-un seminar organizat zilele trecute la Londra. El a explicat că, în cazul fluctuaţiilor de curs valutar, o apreciere a dolarului cu 10% ar aduce companiei venituri suplimentare de 210 milioane de euro. Fluctuaţiile cursului euro-leu afectează în mai mică măsură rezultatele OMV, una dintre explicaţii fiind aceea că mare parte din veniturile în lei de la Petrom îşi are corespondentul în cheltuieli în aceeaşi monedă.
Scăderea preţurilor energetice, doar temporară
Prin urmare, dacă euro s-ar aprecia în faţa leului cu 10%, atunci acţionarul majoritar al Petrom ar avea în plus la venituri doar zece milioane de euro.
Şeful OMV mai susţine că faptul că managementul companiei are experienţă în domeniu este unul din atuuri.
Ruttenstorfer a declarat că a intrat în industria petrolului în urmă cu 30 de ani, chiar în timpul crizei din anii ’70. A trecut şi prin criza din ’86, cånd s-a marcat depăşirea pragului de 50 de dolari pe baril, dar şi prin cea din ’99, cånd barilul de ţiţei coboråse sub zece dolari, iar analiştii nu se fereau să anunţe în public şi estimări de cin