S-au împlinit 80 de ani de la lansarea filmului care l-a avut personaj pe Mickey Mouse.
Pe 18 noimebrie1928 a avut loc, la New York, premiera filmului „Steamboat Willie”, avându-l ca protagonist pe şoricelul Mickey Mouse, creat de Ub Iwerk şi Walter Diseny. Cu figura Mickey Mouse, cei doi desenatori, Werk şi Disney, au sărbătorit primul succes internaţional, datorat, în parte, şi faptului că „Steamboat Willie” a fost primul film animat cu sonor. La scurt timp după „apariţia” sa în pelicula celor care au înfiinţat studiorile „Disney”, Mickey Mouse a devenit mai popular decât actorul Clark Gable, iar în prezent, anumite studii sugerează că ar fi mai cunoscut pe Glob decât Moş Crăciun. Industira dezvoltată în jurul şoricelului-erou a înflorit în timp record, iar în Statele Unite s-au deschis nenumărate magazine în care se comercilizau articole piese vestimentare, genţi, cărţi sau caiete, având imprimat chipul şoricelului-vedetă.
Deşi portrivit unui studiu realizat în Statele Unite, Mickey Mouse este cu 97 de procente mai cunsocut decât Moş Craciun, în unele ţări arabe, precum Arabia Saudită, şoricelul a devenit personna non grata. Cu puţin timp în urmă, şeicul Muhammed Munajid a cerut interzicerea lui Mickey Mouse. „Sharia cere exterminarea tuturor şoarecilor, ceea ce este valabil atât pentru cei care trăiesc, cât şi a personajul de desen animat. Toţi şoarecii sunt soldaţi ai lui Satan”, decreta acesta într-o emsiune televizată.
Un Oscar pentru Mickey Mouse
Mickey Mouse, care în urmă cu 80 de ani îşi începea drumul spre glorie alături de soţia lui, Minnie Mouse, a supravieţuit până acum „atacuri” mult mai dure, aşa că, cel mai probabil, va trece nevătămat şi peste „încăpăţânarea” şeicului saudit. Hitler, deşi avea o slăbiciune pentru şoricelul american, nu a vrut ca acesta să „ţopăie” pe teritoriul ţării sale, interzicân