Radu Ghetea, presedintele ARB, spune ca bancile vor solicita BNR sa modifice regulamentul privind creditarea populatiei Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, considera ca noile conditii de piata nu ar justifica o diferenta foarte mare intre dobanzile la credite si cele la depozite.
In Romania apare in contextul crizei internationale o stare de "exuberanta irationala", existand banci care platesc dobanzi de 10% la depozite, in timp ce la creditele in derulare au urcat ratele pana la 35%, invocand schimbarea conditiilor pietei, sustine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
"Ma intreb care sunt conditiile pietei care s-au schimbat atat de mult incat sa permita bancilor sa ajunga la un raport intre dobanzile active si dobanzile pasive de trei si jumatate", spune Vasilescu.
Conforma datelor statistice publicate de BNR la nivelul lunii august, ecartul dintre dobanzile medii la credite si cele la depozite a continuat tendinta de ingustare ajungand la circa trei puncte procentuale fata de 5,7 puncte in urma cu un an, reflectand concurenta de pe piata. Mai ales din septembrie, unele banci au majorat succesiv dobanzile la credite, insa ulterior au ridicat si dobanzile la depozite pentru a face rost de lichiditati, ajungand la niveluri de 13-14% pe an, net peste dobanda de politica monetara a BNR, de 10,25%.
Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD-GSG, sustine ca la nivelul sistemului bancar media marjelor intre dobanzile active si pasive este de circa 3,5 puncte procentuale.
"In unele cazuri au fost majorate ratele, dar niveluri de 35% pentru dobanzile la credite sunt cazuri situate la extreme. Nu toate bancile aplica astfel de dobanzi. Criza financiara duce la cresterea costurilor resurselor. Ar fi o copilarie sa credem ca dobanzile la credite pot ramane la nivelul de acum 4-5 luni", a ex