Ştiţi cât durează rostirea, în Camera Deputaţilor, a jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor? Sursa: Zoltan Lorencz
În principiu, cam 30 de secunde. Informaţia e doar aparent lipsită de însemnătate. Cele 30 de secunde reprezintă momentul de vârf al carierei de politician în cazul a zeci de deputaţi români. Mare parte dintre ei îşi doresc un nou mandat şi, deci, un nou prilej de a rosti, pentru eternitate, jurământul cu pricina.
Îl mai ştiţi pe Ovidiu Muşetescu? Privatizatorul Alro Slatina şi Petrom, retras strategic vreme de aproape patru ani, după ce PSD a pierdut alegerile, a vorbit în parlament fix o dată şi fix 35 de secunde, cât a rostit jurământul. Acum are un colegiu sigur, D14, din Bucureşti, şi vrea să mai prindă imunitate parlamentară încă patru ani. Fraierii pot să-l voteze liniştiţi.
Costică Macaleţi încheie şi el un mandat întreg în care a vorbit 33 de secunde (tot la jurământ), dar a avut 60 de intervenţii scrise. Mai vrea o tură, candidează pentru PSD în Colegiul D5 din Botoşani. Colegul lui de partid, celebrul fost ziarist Octavian Ştireanu a rostit jurământul în 31 de secunde (unica ispravă din timpul celor patru ani de deputăţie). Acum încearcă să vadă cum se chiuleşte în Senat. Îl puteţi vota dacă locuiţi în Colegiul S4 din judeţul Argeş şi, fireşte, dacă vreţi să vă bateţi joc de votul dumneavoastră.
Şerban Rareş Mănescu e liberal, e deputat tot de la începutul legislaturii, şi-a făcut datoria în 28 de secunde şi doreşte să devină senator, în Colegiul 11 din Bucureşti. Filip Georgescu (PSD) candidează în Colegiul D5 din Argeş. Isprava lui parlamentară: 37 de intervenţii în scris (evocări, Simfonia lalelelor ş.a.m.d.), plus cele 27 de secunde aferente rostirii celebrului jurământ.
Ca să n-o mai lungesc, cel mai puţin a vorbit în parlament deputatul PNL Ioan Turc (22 de secunde, ş