Toate cunostintele despre piata de capital sunt inutile fara o trasatura-cheie care are puterea de a va salva de la pierderi financiare si dureri psihologice. Aceasta arma secreta este ratiunea.
Ratiunea, in spiritul acestui articol, este abilitatea de a lua decizii inteligente bazate pe observatii obiective a propriei tale psihologii, fapte care cuprind anumite investitii si specificul situatiei tale financiare. Aceasta trasatura poate face diferenta dintre o noapte linistita si insomnii cauzate de ingrijorari, scrie site-ul Beginners Invest.
1. Cunoaste-te pe tine insuti
In cadrul oricaror decizii de zi cu zi exista doua alegeri distinctive: una care pare foarte atractiva din punct de vedere financiar sau al bunastarii fizice si una care iti permite sa dormi linistit noaptea.
Imagineaza-ti, de exemplu, ca ai un portofoliu diversificat in valoare de 500.000 de lei, iar banca cu care lucrezi vrea sa-ti ofere un imprumut de 300.000 de lei pe termen lung, cu o rata fixa si cu plati pe care tu estimezi ca le poti face bazandu-te pe o rata prognozata de profit. Aceasta noua suma iti va mari rentabilitatea si iti va returna mai multi bani decat ai investit initial. Ai accepta aceasta propunere?
Dintr-un punct de vedere practic, este normal sa accepti termenii acestei propuneri si sa imprumuti acel capital, iar investitiile tale sunt conservative, nu esti afectat de fluctuatiile pietei si nu ai nevoie de banii investitii. Peste 20 de ani, rentabilitatea incrementata generata de capitalul imprumutat se va transforma de cele mai multe ori in bani pe care, de altfel, i-ai detine.
Pe de alta parte, ai putea fi inclinat sa nu iti doresti sa ai datorii. In pofida profitului aditional pe care l-ai putea castiga utilizand resursele bancii, esti deja independent financiar si nu ai nicio dorinta de a avea vreun risc de rambursare.
Ai