Tarile care inca mai aplica restrictii liberei circulatii a lucratorilor est-europeni, in special celor din Romania si Bulgaria, ar trebui sa suprime aceste restrictii, intrucat o asemenea masura nu ar putea avea decat un efect pozitiv.
Aceasta este concluzia principala a unui raport prezentat ieri Parlamentului European de catre Comisia Europeana de la Bruxelles. Raportul Comisiei prezinta un tablou al situatiei lucratorilor estici in cele 15 state occidentale din UE. Dintre tarile foste comuniste intrate in UE inaintea Romaniei, Polonia, Lituania si Slovacia sunt cele din care provine cel mai mare flux de lucratori ajunsi in Vest, in primul rand in Irlanda si Marea Britanie. Romanii si bulgarii prefera sa mearga in Spania, careia i se adauga, in cazul romanilor, si Italia. Comisia cere suprimarea restrictiilor impuse inca in multe tari occidentale, argumentand ca in acest fel ar fi combatuta in mod mult mai eficace munca la negru si ca, pe de alta parte, efectul acestei migratii – in mare parte sezoniera – asupra economiei tarilor-tinta este mai degraba pozitiv. Restrictiile actuale expira in principiu la sfarsitul acestui an.
Tarile care doresc pot cere o prelungire a restrictiilor pana in 2011, dupa care se pot solicita inca doi ani suplimentari, cu conditia insa ca tara care doreste acest lucru sa poata dovedi efectul negativ produs asupra economiei de fluxul de lucratori din Est. Dintre tarile Europei Occidentale, doar doua au decis de la inceput sa nu impuna nici o restrictie lucratorilor din Romania si Bulgaria – este vorba de Suedia si Finlanda. Alte tari si-au liberalizat piata muncii doar in anumite sectoare. Astfel, in Italia romanii nu au nevoie de permis de munca in agricultura, industria hoteliera, constructii si inginerie. In Grecia si in Irlanda patronii pot angaja romani si bulgari, insa numai daca pot dovedi ca pentru p