Hotelul Radisson SAS din Capitala, cel mai nou hotel de cinci stele de pe piata, are la cateva luni de la deschidere un grad mediu de ocupare de circa 50%, sub nivelul estimat initial, ca urmare a turbulentelor financiare care au influentat negativ calatoriile de business.
"Gradul de ocupare a fost putin mai scazut decat ne asteptam, din cauza crizei financiare care a determinat o scadere a cererii", a spus Torbjorn Bodin, general manager al Radisson SAS. Mai multi reprezentanti ai hotelurilor din Capitala au inregistrat in ultimele luni diminuari ale gradului de ocupare pe fondul crizei. Potrivit unui studiu al companiei de consultanta Deloitte, hotelurile din Bucuresti au inregistrat a doua cea mai mare scadere a gradului de ocupare din Europa in perioada septembrie 2007- septembrie 2008 comparativ cu septembrie 2006-septembrie 2007. Astfel, gradul mediu de ocupare al unitatilor hoteliere din Capitala a ajuns la 61%, cu 14% mai mic. Radisson SAS este aproape de aceasta medie, desi este deschis oficial de doar doua luni, pe perioada verii functionand la capacitate limitata. Pentru comparatie, un alt hotel deschis in acest an, Ramada Plaza de patru stele, a inregistrat dupa primele sase luni un grad mediu de ocupare de 48%.
Radisson SAS este in prezent cel mai mare hotel de cinci stele din Capitala, cu o capacitate de 424 de camere, hotelul JW Marriott dispunand de 402 camere. Tinta Radisson SAS este depasirea JW Marriott si dupa cota de piata, insa acest lucru se poate intampla cel mai devreme anul viitor - primul an de functionare complet al Radisson SAS.
"Hotelurile vor avea o serie de probleme din cauza crizei financiare, dar noi ne dorim in continuare prima pozitie. Vrem sa avem cel mai mare grad de ocupare si cea mai mare cota de piata", a adaugat managerul Radisson SAS.
Hotelul Radisson SAS din Capitala, cel mai nou h