Efectele crizei se vor resimti anul viitor pe piata turismului romanesc prin scaderea gradului de ocupare hotelier, reducerea tarifelor de cazare si diminuarea turismului corporate, piata urmand sa inregistreze un riutm de crester similar cu cel al anului trecut, de maxim 8%, a spus Paul Marasoiu, presedinte si CEO al Peackcock Hotels/Global Hotel Management.
“Anul viitor, piata turismului se va pastra la acelasi nivel din acest an, cu o crestere de maxim 6-8%”, a spus Paul Marasoiu (foto), adaugand ca, cel putin pana in septembrie 2008, a fost vizibila aceasta crestere si datorita suplimentarii capacitatilor de cazare din 2008, cu 1.200-1.300 locuri.
Procentul mediu de ocupare este relativ constant, de aproximativ 69% la nivelul unitatilor hoteliere, asteptandu-se in cazul hotelurilor de lux o scadere a gradului de ocupare de pana la 60%, in conditiile in care turismul de business va fi afectat pe fondul crizei financiare actuale. Astfel, inasprirea conditiilor de creditare si scaderea teranactiilor vor conduce la o diminuare a traficului corporate in urmatoarea perioada.
“Nu intrevad blocaje majore, in opinia mea hotelurile de 4-5 stele vor oferi pachete mai atractive, cu mai multe servicii”, a adaugat Marasoiu.
Potrivit acestuia, investitorii nu ar trebui sa se teama, ci doar sa reanalizeze modalitatile de finantare. “Perioada de criza este cea mai buna perioada de crestere pentru cei care au resurse financiare”, a mai spus presedintele Peackcock Hotels/Global Hotel Management.
Potrivit unui raport al World Travel and Tourism Council (WTTC), turismul va atrage estimativ in acest an 7,3% din totalul investitiilor de capital din Romania, prin comparatie cu media Uniunii Europene de 8,9% si nivelul global de 9,4%.
Turismul la gri si la negru ar putea creste PIB-ul Romaniei cu pana la 4%
In prezent, turismul Romaniei reprezint