Vezi galeria fotoIonut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank
Analistii estimeaza o incetinire semnificativa a creditarii in 2009 si chiar o franare de pana la circa 5% fata de 2008, ceea ce va conduce implicit la temperarea consumului si reducerea investitiilor, cu impact asupra ritmului de crestere economica, domeniile cele mai afectate urmand sa fie constructiile si vanzarile cu amanuntul.
"In 2009 ma astept la o incetinire abrupta a creditarii pana la aproximativ 5% spre finalul anului. Incetinirea ritmului de creditare este probabil sa fie mult mai pronuntata pe segmentul populatiei", considera Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Mai optimist, economistul-sef al BRD-GSG, Florian Libocor, crede ca sunt sanse ca ritmul de creditare doar sa se injumatateasca in raport cu dinamica din acest an, estimand o crestere de circa 15-20%.
Si BNR estima la sfarsitul lunii trecute o crestere a creditului de 15% pentru 2009.
Viteza redusa a creditului va determina o incetinire puternica atat a consumului privat, cat si a investitiilor si implicit vom avea o crestere economica redusa in 2009, spune Chidesciuc.
Totusi, Romania se poate considera "norocoasa", in opinia analistilor, avand in vedere ca gradul de intermediere bancara este redus, pentru ca altfel impactul asupra cresterii economice ar fi fost mult mai puternic. Raportul credit privat raportat la PIB este in Romania in jur de 40%.
"Din fericire, dependenta economiei romanesti de credite bancare nu este la fel de mare ca in alte tari datorita gradului relativ redus de intermediere financiara din Romania. La un credit neguvernamental de circa 40% din PIB, dependenta companiilor si a populatiei de creditele bancare este semnificativ mai mica decat in tari precum cele din Europa Centrala si de Est in care creditul reprezinta 60-70% din PIB sau in tari precum cel