Criza din imobiliare trage în jos afacerile cu materiale de construcţii, a căror creştere din 2009 a fost revizuită în scădere, la circa 10%, faţă de cele 20% înregistrate pånă acum. Se refac strategiile, dar apare avantajul scăderii preţurilor. «Anul acesta a fost bine, avem contracte cu mai mulţi constructori din zonă. La anul, dacă oamenii vor sărăci, se vor micşora şi comenzile. Vom modifica probabil, cantităţile aduse şi vom încerca să ne axăm strict p
Criza din imobiliare trage în jos afacerile cu materiale de construcţii, a căror creştere din 2009 a fost revizuită în scădere, la circa 10%, faţă de cele 20% înregistrate pånă acum. Se refac strategiile, dar apare avantajul scăderii preţurilor.
«Anul acesta a fost bine, avem contracte cu mai mulţi constructori din zonă. La anul, dacă oamenii vor sărăci, se vor micşora şi comenzile. Vom modifica probabil, cantităţile aduse şi vom încerca să ne axăm strict pe ceea ce se va cere», spune prahoveanul Liviu Neagu, proprietarul unui mic depozit de construcţii. Cu probleme se confruntă însă şi marii distribuitori şi producătorii de materiale de construcţii. De la un nivel de creştere estimat iniţial la cel puţin 20%, aceştia îşi refac calculele, mergånd pe un avans de minimum 5%. Pentru anul viitor, însă, puţini sunt cei care văd o continuare a trendului din ultima perioadă, cånd piaţa construcţiilor în ansamblu a ajuns la o valoare totală de zece miliarde de euro, dintre care cel puţin o treime este reprezentată de valoarea materialelor de construcţii. „E greu de estimat ce se va întåmpla pe piaţa materialelor de construcţii. Dacă vom avea parte de o creştere a pieţei cu 10%, să zicem mersi“, spune Cristian Nacu, partener în cadrul companiei de private equity Enterprise Investors, proprietarul Macon Deva şi Simcor Oradea (firmă achiziţionată în această vară cu 53 de milioane de euro).
„Piaţa este a