Intrebare de la ina_eyre:
"Din alegerile desfasurate anterior, ati luat cunostinta de situatii de fraudare a alegerilor prin introducerea in urna a unor buletine stampilate suplimentare sau de modificare a centralizatoarelor cu rezultatele din sectiile de votare, ambele cu sau fara complicitatea presedintilor de comisii si ce masuri organizatorice si de reglementare au fost luate ulterior, incat sa se previna astfel de practici frauduloase?"
Raspuns: Da, Asociatia Pro Democratia a observat o serie de nereguli de genul celor mentionate de ina_eyre la scrutinele anterioare. In fiecare din aceste cazuri, APD a facut sesizari catre presedintele sectiei de votare, birourile electorale de circumscriptie sau Biroul Electoral Central, in functie de fiecare situatie. Cei implicati in aceste nereguli, cum este cazul celor care au votat de mai multe ori, au fost pedepsisti maxim cu amenzi penale cu suspendare. Pentru mai multe informatii despre neregulile sesizate la alegerile anterioare poti consulta rapoartele noastre disponibile aici.
Intrebare de la Cristi:
"Exista o limita inferioara a participarii la vot? Daca mai putin de 15% din alegatori se prezinta la urne nu ar trebui anulate alegerile? Nu mi se pare normal ca "aplaudacii" din diverse partide sa se duca cu avant pionieresc la vot hotarand soarta celorlalti."
Raspuns: Nu exista o limita inferioara a participarii la vot pentru alegerile locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale. Conditionarea de participarea directa a cetatenilor este valabila doar in cazul validarii rezultatelor referendumurilor.
Intrebare de la harap alb:
"Nu cred ca este explicat suficient ce-i cu votul alb, nici aici nici pe site la APD. Nu ma intereseaza ce se intampla in Franta sau Anglia, vreau sa stiu cum e la noi, in 30 noiembrie. Intrebarea e ce se intampla cu vot