Ioana Lupea: „Pentru alegătorii din colegiile lui Adrian Năstase şi Dan Voiculescu, campania electorală din 2008 este Crăciunul“.
Numai un miracol poate să împiedice intrarea în parlament a lui Adrian Năstase şi Dan Voiculescu, doi dintre cei mai pătaţi politicieni români. O minune ar fi şi să nu câştige alegerile cu majoritatea de 50%+1, curat uninominal. Pentru inocenţii care-şi exprimă credinţa că Năstase, Voiculescu, Hrebenciuc şi alţi politicieni din tagma lor nu vor fi aleşi, veştile sunt proaste. Fostul premier cercetat penal pentru corupţie ar putea obţine chiar un procent în jur de 68%. Explicaţia? Şi-au ales foarte bine colegiile. Acestea se află în România de care vorbea Adrian Năstase după pierderea prezidenţialelor, a asistaţilor social şi a perdanţilor tranziţiei, creată de cele trei administraţii Ion Iliescu.
Pentru cetăţenii cu drept de vot din Colegiul 18 Bucureşti şi Colegiul 4 Prahova campania electorală din 2008 este Crăciunul. Şomeri şi pensionari, alegători cu nevoi ce ţin de supravieţuire, care - aşa cum spunea Adriana Săftoiu în interviul pentru EVZ - nu deschid televizorul ca să nu consume curent, dispuşi să-şi dea votul pentru o pungă de făină. Dosarul de securist al lui Dan Voiculescu sau povestea fabuloasei averi penale a Mătuşii Tamara nu au ajuns la urechile lor. Şi dacă ar spune cineva că Adrian Năstase a furat şi Dan Voiculescu a turnat, tot n-ar mai conta atât timp cât alegătorii primesc ceva, oricât de neînsemnat ar fi. Politica este convertibilă în alimente.
Votanţii fostului şef al guvernului trăiesc din alocaţiile copiilor şi ajutoare sociale. Şomajul în Mizil este de 40%, iar localităţile învecinate nu au apă curentă, gaz, canalizare sau străzi asfaltate. Adrian Năstase le-a oferit, ca premier, programul „cornul şi laptele“ şi venitul minim garantat, iar în campania electorală serbări câmpeneş