Patru dintre ortacii decedaţi au fost înmormântaţi ieri în cimitirele din Petrila şi Petroşani. Ortacii care au scăpat de explozie s-au transformat, pentru o zi, în ciocli. Sursa: Adrian Pâclişan
Patru dintre ortacii care au murit în explozia de sâmbătă s-au reîntors ieri în pământ, la cimitirele din Petrila şi Petroşani, fiind conduşi pe ultimul drum de mii de oameni. La ora 11.00, sirenele de la mine, precum şi cele ale pompierilor militari au sunat prelung, după care a urmat un moment de reculegere. „Sunt pensionar miner, dar nu i-am cunoscut pe cei patru. Poate i-am văzut pe străzi vreodată. Dar asta nu contează. Contează că erau copii tineri“, spune, cu tristeţe, un bătrân pe care l-am întâlnit la capela din Petrila.
Primul coborât în groapă a fost Vasile Stroian. Avea 38 de ani. „Uită-te cât era de tânăr!“, şopteau cei care ajungeau la căpătâiul lui, acolo unde familia nu mai avea puterea să-şi strige durerea. Faţa minerului era arsă şi toată lumea îl privea cu lacrimi în ochi. „E atât de trist. Până ieri am lucrat cu ei, şi acum...“, ofta un bărbat nebărbierit. Apoi a fost îngropat Alecsa Marcel Alin, cel care, în urmă cu o săptă- mână, lua locul întâi la concursul naţional de salvare minieră.
După-amiază au fost îngropaţi în cimitirul central din Petroşani inginerul Doru Holingher, 39 de ani, şi minerul-student Adrian Măţan, 27 de ani.
Condoleanţe de la Sarkozy
Ultimii patru mineri morţi în explozia de sâmbătă seara au fost scoşi ieri după-masă din subteran, după o operaţiune care a durat patru ore. Este vorba despre Iosif Brad, inginer-şef de producţie, Silviu Moş, miner şef de schimb, Cristian Şipoş, miner, şi Trandafir Vişan, adjunct-şef de sector.
Potrivit şefului de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Petroş ani, Ileana Bodea, expertiza tehnică pentru determinarea cauzelor ca