Potrivit unui comunicat remis astăzi de Institutul Naţional de Statistică, ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (3,31 la sută), respectiv de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi - grupa majoră 3 şi muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (2,22 la sută). Sursa: NorthFoto Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de legislatori, înalţi funcţionari şi conducători - grupa majoră 1 (1,13 la sută) şi de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (1,58 la sută).
În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Bucureşti-Ilfov (2,53 la sută), urmată de regiunea Nord-Est (2,34 la sută). În regiunea Nord-Vest (1,59 la sută), respectiv Sud-Est (1,67 la asută) s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator.
Mai puţine locuri de muncă faţă de anul trecut
Potrivit comunicatului INS, rata locurilor de muncă vacante a crescut în trimestrul al treilea al acestui an cu 0,04 la sută faţă de trimestrul precedent, ajungând la 2,06 la sută. Însă, faţă de perioada similară a anului trecut, rata locurilor de muncă vacante s-a diminuat, în perioada iulie-septembrie, cu 0,11 puncte procentuale.
Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile din administraţia publică (6,09 la sută) şi în cele din sănătate şi asistenţă socială (5,84 la sută). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile de energie electrică, termică, gaze şi apă (0,52 la sută) şi din industria extractivă (0,30 la sută).