Mai multe organizatii civice, membre ale Coalitiei Romania Curata, au alcatuit "liste negre" cu numele unor candidati despre care declara ca ar fi bine sa nu fie votati. Cu totul, 244 de candidati din aproape 3.000.
Organizatii precum Freedom House, Societatea Academica Romana sau Grupul de Dialog Social au lansat ieri primul portal anticoruptie din Romania. Initiatorii www.romaniacurata.ro pornesc de la premisa ca Romania se confrunta in continuare cu problema coruptiei la nivel inalt.
Intr-un interviu acordat cu ocazia lansarii site-ului, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, declara ca "dupa felul in care decurg lucrurile, monitorizarea Comisiei Europene va continua si anul viitor". Raportul Comisiei Europene in privinta reformei in justitie este asteptat la inceputul lunii februarie 2009. Cele mai recente observatii ale expertilor europeni se refera la refuzul Parlamentului de a incuviinta urmarirea penala in cazul lui Adrian Nastase si la recomandarea ca nici o modificare legislativa sa nu afecteze functionarea institutiilor anticoruptie, deci nu schimbarii modului de numire a procurorilor.
"Listele negre" ale Coalitiei Romania Curata au fost intocmite pornind de la patru criterii: dosarele penale, atacuri la adresa statului de drept, traseismul politic si prezenta pe "listele negre" ale alegerilor precedente. Autorii analizei declara ca "fara a-i considera vinovati inainte ca justitia sa dea verdictul, e preferabil ca acesti candidati sa-si clarifice situatia din pozitia de simpli cetateni". Primul pe lista din acest punct de vedere este Adrian Nastase, cu mai multe dosare, unul inchis in urma avizului negativ al Parlamentului, urmat de Miron Mitrea, serban Mihailescu. Alti "candidati penali" pe lista Coalitiei Romania Curata sunt Dan Voiculescu, Codrut seres de la PC, Paul Pacuraru si Dan Ilie Morega de la PNL si Cristian Bourean