Timp de o lună, în fiecare sâmbătă, în patru cinematografe, din patru oraşe, publicul s-a înghesuit să-l vadă pe Florin Piersic. Cinematograful Patria din Capitală a înregistrat, pe 25 octombrie a.c., un succes de public pe care nu l-a mai cunoscut de mult. Şi totuşi, n-a fost vorba de nicio premieră. Filmele proiectate au fost „Drumul oaselor”, apărut în 1980, în regia lui Doru Năstase, şi „Colierul de turcoaze”, apărut în 1985, în regia lui Gheorghe Vitanidis. Ce i-a determinat pe bucureşteni să umple până la refuz cinematograful, amintind de vremurile când românii se încăierau pentru un bilet de film?
În primul rând că, de data aceasta, biletul n-a mai constituit o povară financiară. Un ziar „Adevărul” din sâmbăta respectivă a facilitat oamenilor accesul în sală. În al doilea rând, Mărgelatu, charismaticul erou al lui Eugen Barbu, a fost de faţă la proiecţiile peliculelor şi a acordat autografe. Alături de el s-au aflat George Motoi (locotenentul Devos, în scenariul lui Barbu), Iurie Darie, interpretul uşuraticului boier Pană din „Drumul oaselor”, şi soţia sa, Anca Pandrea, care au sărbătorit, împreună, 28 de ani de la premiera întâiului film al seriei „Mărgelatu“.
Evenimentul a debutat la ora 19.15, cu declaraţii în premieră ale actorilor Florin Piersic, Iurie Darie şi George Motoi. Proiecţia filmului „Drumul oaselor” a fost precedată de un moment special când, din întuneric, un loc din spatele sălii a fost luminat brusc şi publicul l-a putut recunoaşte pe Florin Piersic, purtând în mână celebra pălărie a „Trandafirului galben”. Piersic a pus accent, printre altele, pe calitatea deosebită a organizării maratonului, în timp ce George Motoi a mărturisit că i se pare „extrem de importantă readucerea acestor filme în faţa publicului de astăzi, pentru că este un bun prilej pentru tineri să intre în contact cu istoria cinematografiei”. De a