Rezervele in moneda straina ale Rusiei scad rapid din cauza crizei financiare si ar putea face uitat un deceniu de stabilitate economica.
Rezervele internationale ale tarii, aflate pe locul trei ca marime in lume, dupa cele ale Chinei si Japoniei, au scazut cu 122,7 miliarde de dolari (97,3 miliarde de euro), sau 21%, din data de 8 august pana acum, ca urmare a masurilor luate de banca centrala pentru a stabiliza rubla.
In acelasi timp, presedintele Dmitri Medvedev a pus la punct un plan in valoare de 200 de miliarde de dolari sub forma de reduceri de taxe, credite si alte masuri, pentru a sustine economia afectata de scaderea pretului petrolului si de iesirea masiva de pe piata a investitorilor straini, scrie Bloomberg.
Scaderea accelerata a rezervelor valutare creste sansele ca banca centrala, care a sugerat saptamana trecuta ca ar putea lasa moneda natioala sa se deprecieze treptat, sa nu mai sustina rubla. "Scaderea valorii rezervelor valutare este periculoasa", este de parere Elena Sapirova, economist la firma moscovita Renaissance Capital. "Ele asigura stabilitatea macroeconomica."
Ministrul de finante Alexei Kudrin, sustinut de fostul presedinte Vladimir Putin, a facut o prioritate din acumularea de rezerve valutare in ultimul deceniu pentru a evita o situatie similara celei din 1998 cand Rusia nu si-a mai putut plati datoriile.
Rezervele valutare ale Rusiei se ridicau pe 7 noiembrie la 475,4 miliarde de dolari (378 mld. euro).
Acumularea de rezerve valutare de-a lungul ultimilor ani reflecta determinarea lui Vladimir Putin, actualul premier al Rusiei, de a evita o repetare a crizei din 1998, cand rezervele au scazut pana la o valoare de 12,3 miliarde de dolari pe fondul incercarilor lui Boris Eltin de a opri deprecierea rublei.
Atunci, in ciuda ajutorului acordat de FMI, Rusia nu si-a putut plati datorii in valoare de 4