Criza economica a inceput sa aiba efecte negative si in randul antreprenorilor locali, care sunt fortati sa reduca pe cat posibil costurile pentru ca businessurile pe care le conduc sa nu fie foarte afectate in 2009.
Turbulentele financiare l-au facut pe omul de afaceri Florin Andronescu, care investeste in businessuri precum reteaua de clinici Sanador, brokerul de credite Kiwi Finance si cel de asigurari private Sanas, sa renunte la automobilul personal si sa se deplaseze la serviciu cu bicicleta.
"In aceasta perioada de criza, e bine sa fim mai echilibrati si sa fim pregatiti pentru the worst case scenario (scenariul cel mai pesimist - n.red.). Ca om de afaceri sunt preocupat de acest lucru si am corectat bugetul Sanador pentru anul viitor astfel incat sa fiu sigur ca rezist si in 2009 fara a inregistra pierderi. Mai mult, desi locuiesc destul de aproape de serviciu, am renuntat sa mai merg la serviciu cu masina personala, care consuma 40 de litri/100 de kilometri si ma deplasez cu bicicleta", a declarat Andronescu in cadrul unui seminar organizat de revista Money Express.
Omul de afaceri a mai spus ca a renuntat sa mai mearga la serviciu cu automobilul personal pentru ca un lider trebuie sa dea o directie pentru ceilalti membri ai echipei. O alta masura de reducere a costurilor mentionata de omul de afaceri ar fi diminuarea fondurilor pentru organizarea petrecerii de sarbatori.
"Cred ca petrecerea de sfarsit de an va fi un eveniment mai restrans, probabil ca o sedinta cu ceva catering", a precizat Andronescu.
Intr-un interviu recent acordat Ziarului Financiar, el spunea ca "the worst case scenario" in cazul Sanador ar fi o diminuare a ritmului de crestere a pietei de profil. Pana acum serviciile medicale private au atins ritmuri de crestere de 30-40% anual, fiind cotate drept unul dintre domeniile cele mai atractive si