Infertilitatea a devenit una dintre cele mai delicate probleme cu care se confruntă cuplurile. De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de vârsta înaintată la care se hotărăsc femeile să devină mame, preocupate mai mult de realizarea profesională.
Există, însă, şi cazuri când o femeie nu poate rămâne însărcinată sau nu poate duce o sarcină până la capăt din motive de sănătate. La acestea se adaugă factori „moderni”, precum stresul, alimentaţia şi poluarea. Potrivit statisticilor, în România, infertilitatea afectează cel puţin 15 la sută din populaţie.
În aceste condiţii, cuplurile care îşi doresc foarte mult un copil pot apela la adopţie sau la o metodă relativ nouă, mama-surogat. Odată cu evoluţia tehnicilor medicale, a devenit posibil ca femeile să aibă propriul copil, cu aceleaşi informatii genetice ca ale lor sau ale partenerului, fără însă ca ele să îl nască. Mama purtătoare este acea femeie care îşi dă acordul să ducă o sarcină la termen, pentru un cuplu care se confrunta cu probleme de fertilitate.
„O alternativă fericită”
Psihologul Bogdana Bursuc a explicat că metoda mamei-surogat este o „alternativă fericită” atât pentru femeia care îşi doreşte copilul, cât şi pentru prunc. Singura persoană care ar putea fi afectată este mama-purtătoare, deoarece ea face o „investiţie” pe timpul sarcinii.
„Pentru femeia care îşi doreşte copilul este o alternativă foarte fericită. Dezavantajul poate să fie în legătură cu mama-surogat pentru că ea va suporta pe timpul sarcinii o serie de modificări, atât ale corpului, cât şi mentale. Ea face un efort cât timp ţine sarcina, face o investiţie personală şi, uneori, se poate întâmpla ca mamei-surogat să îi vină greu să renunţe la sarcină”, a subliniat specialistul.
Se pune problema alegerii mamei-surogat. Este mai bine ca ea să fie din familie sau est