Oamenii care coboară în mină muncesc la fel ca în Evul Mediu şi trăiesc în condiţii mizerabile. Şefii lor locuiesc în vile impunătoare şi beneficiază de curent subvenţionat. Sursa: Adrian PîclişanSursa: Adrian Pîclişan
1 /.
Accidentul care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Mina Petrila, soldat cu 12 morţi şi 15 răniţi, atrage atenţia asupra unei realităţi pe care toţi o ştiu, dar despre care puţini vorbesc: există o diferenţă uriaşă între mizeria în care trăiesc familiile minerilor de rând şi vilele şi casele de vacanţă ale directorilor din Valea Jiului.
Niciun şef al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) nu a plecat de la post cu mâna goală. Dimpotrivă, conturile lor erau doldora de sume importante, bogăţie la care se adăugau maşini de lux, terenuri, vile şi case de vacanţă.
Încă o observaţie: după fiecare accident de muncă intens mediatizat, directorii din CNH au fost „sancţionaţi“ cu promovarea în Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) sau pe alte funcţii importante în Valea Jiului.
De partea cealaltă, minerilor simpli nu le-a rămas decât să-şi îngroape morţii şi să coboare, din nou, în mină.
IMOBILIARE
Casa lui Gheorghe Cioară domină oraşul
Petrila Foştii şi actualii şefi ai CNH au acumulat averi frumoase. Au case sănătoase şi beneficiază, la rândul lor, de curent subvenţionat şi de bonuri valorice pentru plata cărbunelui folosit la încălzirea locuinţei.
Gheorghe Cioară a fost director general al Companiei Naţionale a Huilei din 1999 până în august 2001. A fost demis după un accident colectiv de muncă la Mina Vulcan, soldat cu 14 morţi. Imediat, a fost promovat în Ministerul Economiei. Acum, Cioară a ieşit la pensie, dar nu e pensionar; se află la conducerea Regiei de Apă din Valea Jiului.
Fostul director general al CNH locuieşte