Miscarea guvernului austriac de a sprijini sistemul bancar local cu banii contribuabililor este menita nu atat sa rezolve problemele creditorilor aflati in dificultate, cat sa promoveze cresterea volumului creditelor acordate pe pietele emergente din Europa.
Fostele state comuniste din Europa de Est au contribuit in 2007 cu 42% la veniturile inregistrate de sistemul financiar austriac. Dar dominatia bancilor austriece in regiune incepe sa fie perceputa din ce in ce mai clar ca un risc major, scrie International Herald Tribune. Aceasta situatie face din ce in ce mai dificila incercarea guvernului de la Viena de a obtine finantare, majorand in acelasi timp costurile privind asigurarea impotriva transformarii imprumuturilor in credite neperformante.
Consumatorii din tarile central si est-europene, din Albania pana in Rusia, datoreaza bancilor austriece 290 mld. dolari (circa 227 mld. euro). Expunerea bancilor austriece in regiune este mult mai mare decat cea a unor tari precum Italia, Germania sau Franta, suma fiind egala cu cea imprumutata de bancile spaniole consumatorilor din America Latina, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale. In acelasi timp, expunerea bancilor austriece este comparabila cu Produsul Intern Brut al tarii.
Iar in conditiile in care turbulentele recente din Europa Centrala se vor transforma intr-o criza care sa genereze o devalorizare puternica a monedelor si o crestere rapida a numarului creditelor neperformante, Austria s-ar putea afla in mijlocul unei furtuni devastatoare. Aceasta realitate si-a pus puternic amprenta asupra modului in care autoritatile austriece au ales sa implementeze programul de sprijinire a sistemului financiar in valoare de 100 mld. euro.
Ministerul austriac de Finante si-a dat acordul, saptamanile trecute, pentru a efectua o injectie de lichiditate in valoare de 2,7 mld. euro in cadru