45 de ani au trecut de la moartea preşedintelui american John F. Kennedy. De atunci, crima petrecută în Dallas şi atribuită lui Lee Harvey Oswald a nascut legende şi scenarii care de care mai fanteziste. Ultima dintre ele evocă “mâna lungă a KGB-ului”. S-a spus că Oswald ar fi fost agent al KGB, de care serviciile secrete ale Moscovei s-au folosit în scopuri proprii.Cel puţin aşa susţine un fost general al temutei structuri sovietice.
Detalii legate de caracterul celui care a fost inculpat de uciderea lui Kennedy şi elemente despre şederea acestuia în URSS sunt evocate în ediţia de joi a tabloidului Komsomolskaia Pravda de către generalul (r) KGB, Oleg Neciporenko. Acesta a scos recent de sub tipar volumul intitulat “Trei gloanţe pentru preşedinte”, care evocă crima din Dallas, citează Agerpres. Neciporenko susţine că a discutat cu Oswald cu două luni înaintea asasinării lui Kennedy, la 22 noiembrie 1963, însă el infirmă speculaţiile potrivit cărora acesta ar fi fost racolat de serviciile secrete sovietice. Lucrurile au stat puţin altfel decât au fost expuse în presa occidentală, spune fostul spion sovietic, relatând următoarea versiune. Oswald - un fost puşcaş marin american - şi-a cumpărat un bilet de călătorie în Finlanda şi, în timpul escalei la Moscova, i-a spus ghidului rus că ar fi interesat să rămână în URSS, ca să ajute la edificarea comunismului. Ghidul s-a dus la KGB, care a început să verifice biografia fostului puşcaş marin, descoperind că acesta căpătase în armată o pasiune pentru marxism.
La început, KGB l-a suspectat pe Oswald că ar fi spion al CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA), trimis să se infiltreze în serviciile secrete sovietice. Un ofiţer KGB i-a dat întâlnire acestuia la hotelul Inturist, într-o cameră înţesată de microfoane. După această discuţie, KGB a raportat Comitetului Central al PCUS că “americanul