Consiliul ministrilor europeni ai agriculturii a “verificat” timp de trei zile, prin dezbateri intense, “starea de sanatate” a Politicii Agricole Comune (PAC). Romania a obtinut bani mai multi pentru agricultori, din 2010. “Eu am venit cu ideea clara de a obtine o crestere a top-up-urilor (n.r. procentul din subventia pe hectar care reprezinta contributia de la bugetul de stat) si gasirea unor fonduri pentru subventionarea anumitor sectoare sau culturi in zone defavorizate”, a delcarat ministrul Dacian Ciolos pentru HotNews.ro.
Masurile luate la nivelul UE ca urmare a verificarii “starii de sanatate” a PAC au fost intens disputate de statele membre. Romania a venit la Bruxelles cu propriul punct de vedere si cu propriile cerinte, pentru care a facut un lobby intens.
Un nivel mai ridicat al subventiei pe hectar mai repede decat prevede Tratatul de aderare
Principala solicitare a Romaniei a fost de reducere a decalajului subventiilor fata de statele membre vechi ale UE.
“Am solicitat sa avem posibilitatea sa dam o suma mai mare de la bugetul national in componenta subventiilor, sa crestem asa-zisele top-ups. Ca sa fie mai clar, din 2010 de cand se va aplica aceasta masura, subventia la hectar in Romania ar fi trebuit, in mod normal, sa fie de 126 de euro la hectar, dintre care 30% erau fonduri nationale, iar 40% din fonduri europene. Astfel, am fi ajuns la 85% din media subventiei europene. Odata cu masura adoptata in Consiliu, contributia din bugetul national va fi de 50%, iar subventia va ajunge astfel in 2010 la 172-173 de euro/hectar si la 95% din nivelul mediu european”, a explicat Ciolos.
Subventiile complementare sunt de la bugetul de stat, dar o parte din aceste sume poate fi acoperita si din fonduri europene destinate dezvoltarii rurale, pana in 2010. Dupa 2010, Comisia nu a mai fost de acord cu aceasta