În holul central al pavilionului Romexpo, astăzi, va avea loc lansarea volumului „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură“, de Nicolae Manolescu. Vor fi prezenţi: Călin Vlasie, Mircea Cărtărescu, Nicolae Manolescu. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
„La originea acestei cărţi stă prejudecata că un critic literar e obligat să scrie până în jurul vârstei de 50 de ani o istorie a literaturii“, spune Nicolae Manolescu.
„Primul volum al Istoriei critice a apărut în 1990 la Editura Minerva. Pauza care a intervenit în deceniul următor a fost una de tipărire, nu de lucru propriu-zis“, povesteşte Nicolae Manolescu în epilog.
„Capitolul despre Eminescu m-a ţinut în loc ani buni. Simţeam în mod limpede că marele poet trebuie abordat diferit decât fusese, de către Ion Negoiţescu inclusiv, al cărui studiu capital data, el însuşi, de 40 de ani (tipărit în 1968, fusese scris în 1952). Dar capitolele care nu mă lăsau să dorm erau cele despre literatura contemporană. Intuiţia îmi spunea că trebuie lăsate lucrurile să se aşeze. După un deceniu şi jumătate, când am ajuns la perioada comunistă, mi-am dat seama că nu mă înşelasem. Am fost obligat să recitesc aproape totul. Trebuie să spun, de altfel, că am recitit toate cărţile, chiar şi pe cele despre care scrisesem, şi uneori şi nu numai o singură dată, în treacăt. N-am păstrat decât acele pagini scrise înainte pe care mi s-a părut inutil să le reformulez după noua lectură. Am recitit şi întreaga critică referitoare la scriitorii de ieri şi de azi. Ocazie cu care mi-am verificat aprecierile asupra valabilităţii în sine a criticii, şi nu doar asupra meritelor ei transitive“, explică criticul.
DESCHIDERE
Tineri „emo“ au venit la Târgul de Carte
Cea de-a 15-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte „Gaudeamus - Carte de învăţătură“ şi-a deschis ieri p