Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că Legea care le interzice moldovenilor cu cetăţenie dublă să acceadă în funcţii publice îngrădeşte drepturile şi libertăţile omului. Hotărârea Curţii de la Strasbourg a fost întâmpinată cu bucurie de moldoveni, în condiţiile în care se estimează că numărul cetăţenilor cu dublă sau multiplă cetăţenie din Republica Moldova ar fi de ordinul sutelor de mii.
În Republica Moldova, dubla cetăţenie a fost legalizată de comunişti chiar în primii ani după revenirea lor la putere. Aceasta i-a determinat pe mulţi moldoveni să-şi redobândească şi cetăţenia română sau să obţină şi cetăţenie rusă, ucraineană sau bulgară. Când presa a început să pună la îndoială existenţa unei identităţi moldoveneşti, având în vedere că, practic, fiecare al doilea moldovean a devenit şi cetăţean al altui stat, autorităţile comuniste au recurs la restricţii de ordin administrativ împotriva celor cu dublă cetăţenie.
LEGE DISCRIMINATORIE
La 10 aprilie curent, deputaţii comunişti şi creştin-democraţi au votat o lege prin care au interzis persoanelor cu dublă cetăţenie să acceadă în funcţii publice, inclusiv să devină deputaţi. Asta "pentru a nu pune în pericol securitatea naţională", deoarece aceste persoane, în virtutea funcţiei publice pe care o ocupă, au acces la secretele de stat. Experţii independenţi au criticat dur aceste restricţii, arătând că ele sunt îndreptate în primul rând împotriva moldovenilor care deţin şi cetăţenie română, deoarece doar România publică în Monitorul Oficial numele persoanelor care şi-au redobândit cetăţenia română.
Imediat după ce a fost publicată, Legea buclucaşă a fost contestată la CEDO de primarul liberal al Chişinăului Dorin Chirtoacă şi de vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat, juristul Alexandru Tănase ambii deţinători ai cetăţeniei române. Ieri,