Platina si paladiul se numara printre cele mai semnificative victime ale vanzarilor care au cuprins pietele de marfuri de la inceputul verii, reducand cu aproape doua treimi preturile acestor metale pretioase de la nivele maxime atinse in acest an.
Pretul platinei a pierdut 63,7% pana la 831 dolari de la valoarea record de 2.290 dolari atinsa la inceputul lunii martie, in timp ce paladiul s-a depreciat cu 64,1% la 212 dolari din maximul de 590 dolari atins in aceeasi luna.
In schimb, cererea pentru aur a atins cote record in cel de-al treilea trimestru pe fondul refugierii investitorilor de scaderile si volatilitatea ridicata provocate de criza financiara pe pietele de capital, potrivit cifrelor Consiliului Mondial al Aurului, citate de cotidianul the Telegraph.
Consiliul Mondial a anuntat ca cererea de aur a atins un record trimestrial de 32 miliarde de dolari in perioada iulie-septembrie, ceea ce reprezinta o crestere de 45% fata de recordul precedent din T2 2008.
Reducerea cererii de masini afecteaza pretul platinei si a paladiului
Scaderile inregistrate de vanzarile de masini in America de Nord si Europa au contribuit, de asemenea, la schimbarea dramatica de perspectiva a investitorilor privitor la platina si paladiu, ce au un rol vital pentru reducere emisiilor masinilor.
In evaluarea bianuala a pietelor de metale pretioase, compania Johnson Matthey a declarat ca se asteapta ca cererea de platina pentru producatorii de masini din America de Nord sa scada cu 36,1% in acest an, iar cea pentru paladiu sa se reduca cu 20,6%, potrivit Financial Times.
Se prognozeaza ca cererea globala a industriei producatoare de masini pentru platina se va reduce la 2%, fata de cresterea de 6,1% inregistrata anul trecut, in timp ce cresterea cererii de paladiu va ajunge la 0,7% comparativ cu saltul de 13,2% din 2007.
In ciuda acestor p